Soczewica z przegrzebkami, porem i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1532
Soczewica z przegrzebkami, porem i cukinią
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda cukinia zielona
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie 2 łyżki ugotowanej soczewicy pozostawić w całości, a resztę zmiksować mikserem z masłem i przełożyć do miski.

Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przegrzebki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do zmiksowanej soczewicy.

Wszystko posypać pozostawioną wcześniej całą soczewicą. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię z porem pokroić w cienką, podłużną słomkę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów