Szaszłyki z kurczaka z opuncją figową

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml sosu słodko-kwaśnego chili
  • 6 małych udek z kurczaka
  • 4 odnogi opuncji figowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Odnogi opuncji figowej pozbawić kolców i sparzyć wrzącą wodą. Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody i nadziać je wraz z opuncją na patyczki szaszłykowe. Następnie całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Wszystko grillować do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz i polać sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy