Żeberka wieprzowe w miodzie z czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2872
Żeberka wieprzowe w miodzie z czosnkiem
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Żeberka umyć, osaczyć z wody i podzielić na porcje. Czosnek bez obierania podzielić na ząbki. Żeberka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kolendrą i lekko zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać całe ząbki czosnku i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie miód lipowy wymieszać z musztardą w misce. Wymieszane składniki dodać do całości i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów