Tofu z pieczarkami i ryżem w sosie curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1396
Tofu z pieczarkami i ryżem w sosie curry
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g jedwabistego tofu
  • 25 g małych pieczarek
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 zielona papryka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Tofu pokroić w dużą kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos; cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz pieczarki. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać bulion warzywny i zagotować. Po zagotowaniu odlać 3 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać go z mąką i z powrotem przelać do gotowanych składników na patelni. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać do tego pokrojone tofu, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.

Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

1 komentarz

Fajny przepis :).Zastąpiłam jedwabiste tofu, zwykłym, polsoi, a biały ryż brązowym. Wyszło super!

Podobne przepisy