Cukinia z pieczarkami i fetą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g malych pieczarek
  • 15 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Cukinię, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać ze składnikami z lodówki. Wszystko posypać pokruszonym na drobne kawałki serem feta.

0 komentarzy

Podobne przepisy