Żeberka wołowe z buraczkami, oliwkami i pomarańczami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g żeberek wołowych
  • 4 łyżki oleju
  • 4 buraczki czerwone
  • 4 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 pomarańcze
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Buraczki, mięso oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Pomarańcze obrać ze skóry i podzielić na plastry. Oliwki czerwone osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje żeberka wołowe, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej oliwki i dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do buraczków na talerzu wraz z plastrami pomarańczy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy