Oponki z lukrem herbacianym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Oponki z lukrem herbacianym

    Dodane przez: iwona

    jetalone / CC-BY 2.0

Składniki

  • 2 łyżki ananasa kandyzowanego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • Lukier herbaciany:
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka mielonej zielonej herbaty Matcha
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Wbić do niej jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze. Mąkę z solą przesypać do większej miski, dodać do tego ubite składniki nad parą wlać roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zrolować, po czym uformować z niego oponki. Podsypać je mąką i pozostawić przez 10 minut. Po tym czasie wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować lukier herbaciany: białka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder, wlać sok z cytryny, wsypać zieloną herbatę i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej oponki.

Wszystko posypać kandyzowanymi ananasami.

0 komentarzy

Podobne przepisy