Kapuśniak z jabłkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 duże ziemniaki
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 3 duże jabłka
  • 1 l bulionu wołowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis przygotowania

Da garnka wlać bulion i 2 szklanki wody. Pokroić w drobne paski włoszczyzną, kapustę, razem z kminkiem i liściem laurowym dodać do bulionu. Gotować około 15 minut. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć go na patelni do czasu wytopienia z niego tłuszczu, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Boczek z cebulą smażyć przez 3 minuty. Ziemniaki obrać, pokroić je w kostkę i razem ze smażonym boczkiem i pokrojoną kapustą dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut. Po tym czasie do całości dodać posiekane jabłka i gotować przez 15 minut. Gotowy kapuśniak podawać na gorąco przyozdobiony zielona natką pietruszki lub selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy