Pierniki wykrawane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1179
Pierniki wykrawane
fot.

Składniki:

  • 50 dag cukru na karmel
  • 25 dag cukru
  • 2 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 15 dag miodu
  • 4 dag amoniaku
  • 3 dag przypraw korzennych (goździki, cynamon)
  • 5 jaj
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 l wody + trochę na rozpuszczenie amoniaku

Opis przygotowania:

50 dag cukru stopić do płynnej postaci, dolać 0,5 l gorącej wody ciągle mieszając, zagotować, by rozpuścić karmel zastygły na ściankach garnka. Jajka ubić z 25 dag cukru, masło stopić z miodem, amoniak rozpuścić w wodzie. Wszystko wymieszać z mąką, dodać przyprawy, kakao i łyżkę oleju. Masę wyrabiać do otrzymania jednolitej, sprężystej konsystencji. Ciasto rozwałkować (najlepiej podzielić na kilka części), w razie potrzeby posypać mąką, by się nie kleiło. Pierniki wykrawać foremkami a następnie układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160*C około 9 minut.

Autor: msinter

0 komenatrzy

Podobne przepisy