Pierniki wykrawane

msinter

Autor:

Przepisów: 30

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

>6 os.
  • Pierniki wykrawane

    Dodane przez: msinter

Składniki

  • 50 dag cukru na karmel
  • 25 dag cukru
  • 2 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 15 dag miodu
  • 4 dag amoniaku
  • 3 dag przypraw korzennych (goździki, cynamon)
  • 5 jaj
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 l wody + trochę na rozpuszczenie amoniaku

Opis przygotowania

50 dag cukru stopić do płynnej postaci, dolać 0,5 l gorącej wody ciągle mieszając, zagotować, by rozpuścić karmel zastygły na ściankach garnka. Jajka ubić z 25 dag cukru, masło stopić z miodem, amoniak rozpuścić w wodzie. Wszystko wymieszać z mąką, dodać przyprawy, kakao i łyżkę oleju. Masę wyrabiać do otrzymania jednolitej, sprężystej konsystencji. Ciasto rozwałkować (najlepiej podzielić na kilka części), w razie potrzeby posypać mąką, by się nie kleiło. Pierniki wykrawać foremkami a następnie układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160*C około 9 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy