Łupacz z awokado, oprzechami i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1410

Składniki:

  • 2 filety z łupacza
  • 4 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 plastry papieru ryżowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 żabek czosnku
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Papier ryżowy skropić wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich masło i razem ubić tłuczkiem na miazgę. Ubite przełożyć łyżka na papier ryżowy, zawinąć w sakiewkę i wyłożyć na talerz. Następnie awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miksera. Do pokrojonego awokado wsypać mielone orzechy laskowe, dodać obrany ze skóry czosnek i wlać oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę i dodać do zawiniętych ziemniaków na talerzu. Filety z łupacza skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów