Boczniaki z wieprzowiną, kapustą i papryką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 30 g boczniaków
  • 4 liście białej kapusty
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Boczniaki dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki, włożyć je do rondla z 1 l wody i gotować przez 10 minut. Ugotowane odcedzić i przełożyć do miski. Następnie skropić je octem balsamicznym, oprószyć cukrem brązowym, szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Liście kapusty przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i przełożyć na talerz. Łopatkę wieprzową pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z przygotowanymi grzybami i dodać do liści kapusty na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy