Kanapka z kotletem fasolowo-ryżowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g białej fasoli z zalewie
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • główka kapusty pekińskiej
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i wyłożyć na chleb tostowy. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników. Fasolę osaczyć z zalewy i rozbić ja tłuczkiem na miazgę w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z ubitą wcześniej fasolą i uformować z tego małe kotlety. Płatki kukurydziane pokruszyć na drobne kawałeczki i przesypać na talerz. Następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych obtoczyć uformowane kotlety, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, dodać do całości i wszystko polać sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy