Akashiyaki

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g mrożonej ośmiornicy
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do wysmarowania formy do ciasta
  • zielony koperek
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Ośmiornicę rozmrozić i pokroić na małe kawałki. Koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno.

Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do tego jajka, wlać wodę i wyrobić ciasto trzepaczką. Wyrobione ciasto powinno posiadać konsystencje gęstej śmietany. Następnie formę do smażenia kulek z ciasta wysmarować oliwą z oliwek i rozgrzać ją do temperatury 185°C, po czym przelać do niej wyrobione ciasto.

Do każdej z formy z ciastem wrzucić pokrojoną ośmiornicę. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na tackę, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym zielonym koperkiem.

0 komentarzy