Homar z jajkami i warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 mrożony homar
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka suszonych płatków róży
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • garść świeżego szczawiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać trzema szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pomidora na talerzu. Suszone płatki róży sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do ścięcia się samych białek. Potem ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Homara rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych pokroić na kawałki, po czym włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i gotować przez 4 minuty. Ugotowanego odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu, udekorować świeżym szczawiem i posypać suszonymi płatkami róży.

0 komentarzy

Podobne przepisy