Karp ze śliwką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2049
Karp ze śliwką
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 karp do 1,5 kg
  • 30 dag śliwek bez pestek
  • 0,5 szklanki wina wytrawnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • goździki spożywcze
  • imbir mielony
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karpia sprawić, oczyścić z łusek, pokroić w dzwonki, posolić, popieprzyć i odstawić na 20 minut. Śliwki opukać, połowę z nich zmiksować z winem, imbirem, goździkami, sokiem z wyciśniętej cytryny. Doprawić solą i cukrem. Pokrojone dzwonki karpia oprószyć z obu stron mąką, włożyć w ich środki po jednej suszonej śliwce i zrumienić obie strony na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienionego karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać go zmiksowanym wcześniej sosem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. Gotowego karpia podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów