Tofu z sosem, selerem i pomarańczą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1721
Tofu z sosem, selerem i pomarańczą
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml przyprawy mirin
  • 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
  • 1 mały seler
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na talce jarzynowej o grubych oczkach. Tofu pokroić ostrym nożem w cienką słomkę i przełożyć na talerz. Następnie mirin przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy, dodać starty seler, tartą skórkę pomarańczową i razem zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przestudzić, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zalać tym pokrojone tofu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i po 5 minutach podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów