Zapiekanka ziemniaczana z serem i boczkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g sera Morbier w plastrach
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wlać do niego oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Następnie dodać ugotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków, kminem rzymskim i posiekaną zieloną pietruszką. Wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego plastry sera Morbier i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy