Cemita

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 862
Cemita
djjewelz / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 15 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 chlebki pita
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 łyżeczka suszonych liści papai
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz awokado umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita pokroić w plastry, skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, posypać je tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszone liście papai i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na pitę z rozpuszczonym serem. Na to nałożyć pokrojone plastry awokado i posypać sezamem. Przed podaniem całość skropić sokiem cytrynowym.

0 komenatrzy