Zapiekanka z cukinii, sera i pistacji

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 25 g tartego parmezanu
  • 2 młode zielone cukinie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej mozzarelli do posypania zapiekanki
  • 1 szklanka tłuczonych pistacji
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Pokrojoną przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i zasypać ją tłuczonymi pistacjami. Jajka wbić do miski, wymieszać z tartym parmezanem i dodać do całości. Wszystko posypać bułką tartą, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i na gorąco posypać tartą mozzarella. Gotową zapiekankę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komentarzy

Podobne przepisy