Boczek duszony w winie i z syropem brzoskwiniowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1847
Boczek duszony w winie i z syropem brzoskwiniowym
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g surowego boczku wieprzowego
  • 6 brzoskwiń w syropie
  • 4 liście świeżej bazylii do dekoracji
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny, mielony

Opis przygotowania:

Boczek umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Piekarnik rozgrzać do temperatury 185 stopni. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w brytfance w rozgrzanym piekarniku. Następnie do zeszklonego czosnku dodać boczek, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić z obu stron. Całość zalać winem wytrawnym, posypać mielonymi goździkami i tartą gałką muszkatołową, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dusić w rozgrzanym już piekarniku przez około 65 minut. Duszone mięso co jakiś czas polewać całe wytworzonym sosem z duszenia. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, osączyć i przełożyć na talerz. Dodać do tego brzoskwinie i zalać syropem brzoskwiniowym. Wszystko udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów