Raisin Scones

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1288
Raisin Scones
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g rodzynek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki maślanki

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do wymieszanych składników wlać maślankę, wbić jajka i całość dokładnie wyrobić łyżką. Do wyrobionych składników wsypać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie z całości uformować ręcznie małe kulki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów