Łosoś z warzywami i sosem jogurtowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2121
Łosoś z warzywami i sosem jogurtowym
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc tłuczkiem na miazgę i wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, po czym dodać do tego ugotowanego kalafiora.i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu. Filety z łososia oprószyć pieprzem, szczyptą soli, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos jogurtowy: jogurt przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Koperek zielony oraz natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do potrawy.

Gotowe danie posypać pokrojonym szczypiorkiem i cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów