Mee pok

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Mee pok

    Dodane przez: iwona

    zrzka2010 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 g karkówki wołowej bez kości
  • 30 g makaronu wstążki
  • 6 grzybów shitake
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Mięso, szczypiorek oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, po czym dodać do niego pokrojoną dymkę i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone wcześniej grzyby oraz mięso. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zrumienić, po czym wlać sos sojowy, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać bułką tartą i pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy