Zupa dyniowa z boczkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa dyniowa z boczkiem

    Dodane przez: wd2005

    patruby83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g miąższu z dyni
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew pokroić w kostkę. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Łodygę selera pokroić drobno. Następnie masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone ziemniaki, marchew i łodygę selera. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony miąższ z dyni i całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowanie zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy