Oponki serowe z czekoladą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Oponki serowe z czekoladą

    Dodane przez: arek

    paPisc / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 20 ml rumu ciemnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: ser twarogowy dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i dodać do zmielonego sera. Następnie wbić do tego jajka, wlać sok cytrynowy oraz rum i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki najpierw kubkiem, a w środku małym kieliszkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego, oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu na papierowych serwetkach i oprószyć cukrem pudrem. Jedną łyżkę masła stopić w rondlu, po stopieniu dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę gorzką. Składniki mieszając drewniana łyżką rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i przelać do miseczki. Do miski z czekoladą włożyć usmażone wcześniej oponki.

0 komentarzy

Podobne przepisy