Oponki serowe z czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2552
Oponki serowe z czekoladą
fot. paPisc / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 20 ml rumu ciemnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: ser twarogowy dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i dodać do zmielonego sera. Następnie wbić do tego jajka, wlać sok cytrynowy oraz rum i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim krążki najpierw kubkiem, a w środku małym kieliszkiem. Wycięte krążki włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego, oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu na papierowych serwetkach i oprószyć cukrem pudrem. Jedną łyżkę masła stopić w rondlu, po stopieniu dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę gorzką. Składniki mieszając drewniana łyżką rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia i przelać do miseczki. Do miski z czekoladą włożyć usmażone wcześniej oponki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów