Ptitim (kuskus izraelski)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki kuskusu izraelskiego
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • główka zielonej salaty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Następnie kuskus izraelski opłukać pod bieżącą wodą, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony kminek, pokrojone łodygi selera oraz pokrojone oliwki. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odparowany kuskus, ponownie wymieszać i smażyć przez 2 minuty bez przykrycia. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Potrawę przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

0 komentarzy