Ciasto mandarynkowe z lodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2991
Składniki:
- 200 ml lodów waniliowych
- Na ciasto:
- 6 mandarynek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na polewę:
- 20 g wiórek kokosowych
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Mandarynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym obrać je ze skóry i pokroić miąższ w drobną kostkę. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a na to wyłożyć pokrojone mandarynki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 30 minut. Stan ciasta sprawdzać drewnianym patyczkiem - jeśli się ciasto do niego przylepia to należy piec dalej. Upieczone ciasto trzymać w nagrzanym, lecz wyłączonym piekarniku.
Przygotować polewę: mleko zagotować z masłem, brązowym cukrem, wymieszać i polać nim gorące ciasto w piekarnika. Potem wszystko posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Przestudzone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać z lodami waniliowymi.
Przygotować polewę: mleko zagotować z masłem, brązowym cukrem, wymieszać i polać nim gorące ciasto w piekarnika. Potem wszystko posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Przestudzone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać z lodami waniliowymi.
Komentarze (0)