Ciasto mandarynkowe z lodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2991
Ciasto mandarynkowe z lodem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml lodów waniliowych
  • Na ciasto:
  • 6 mandarynek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na polewę:
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Mandarynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym obrać je ze skóry i pokroić miąższ w drobną kostkę. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a na to wyłożyć pokrojone mandarynki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 30 minut. Stan ciasta sprawdzać drewnianym patyczkiem - jeśli się ciasto do niego przylepia to należy piec dalej. Upieczone ciasto trzymać w nagrzanym, lecz wyłączonym piekarniku.

Przygotować polewę: mleko zagotować z masłem, brązowym cukrem, wymieszać i polać nim gorące ciasto w piekarnika. Potem wszystko posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Przestudzone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów