Patisony zapiekane z serem i oliwkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g sera ricotta
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 4 białe patisony
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żółte patisony
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Patisony białe oraz żółte przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Ser ricotta przełożyć do miski. Oliwki pokroić w cienkie krążki i dodać do sera. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i napełnić tym wydrążone patisony. Napełnione warzywa posypać tartym serem Gouda, włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

0 komentarzy

Podobne przepisy