Patisony zapiekane z kuskusem, podgrzybkami i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 869
Składniki:
- 400 g kaszy kuskus
- 200 świeżych podgrzybków
- 150 g wędzonego boczku
- 6 patisonów
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Patisony oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Podgrzybki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i podgrzybki. Składniki na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą kuskus. Następnie patisony pokroić ostrym nożem w górnej ich części, wydrążyć z nich środki i napełnić wymieszanymi składnikami. Całość posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości patisonów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)