Orzeszki parzone z pietruszką i sokiem z cytryny

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g orzeszków laskowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 9,5 lyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Orzechy laskowe pozbawić łupiny i oczyścić ze skóry. Rozgrzać mocno na patelni oliwę z oliwek, dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać obrane orzechy laskowe, oprószyć je mielonym cynamonem i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i dusić jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy