Stek w pesto

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 20 g parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 15 g tłuczonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Rukolę przełożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry, przełożyć do moździerza, dodać tłuczone orzeszki pinii, pokrojoną drobno bazylię i wlać oliwę z oliwek. Całość dokładnie rozetrzeć, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na usmażone wcześniej mięso.
Całość posypać świeżo startym na tarce jarzynowej parmezanem.

0 komentarzy

Podobne przepisy