Kisir (turecka sałatka)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g sera feta
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dymki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 owoc granatu
  • garść świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kaszę kuskus zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz granat umyć i osączyć z wody. Granat przekroić na połówki i wyłuskać nasiona. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę pokroić drobno. Ser feta pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, po czym dodać do niej przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 40 sekund. Po tym czasie dodać kaszę kuskus, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym serem feta, natką zielonej pietruszki oraz miętą. Tuż przed podaniem posypać nasionami granatu.

0 komentarzy

Podobne przepisy