Kurczak w czekoladzie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ostre papryczki chili
  • 2 łyżki wody
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać suszoną kolendrę i razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Papryczki chili posiekać drobno wraz z nasionami. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione mięso osączyć z tłuszczu. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i dodać do niej posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Wtedy wlać do tego wodę, wymieszać i dodać zrumienionego kurczaka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i z wszystkimi duszonymi składnikami dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.

0 komentarzy

Podobne przepisy