Tamal

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Tamal

    Dodane przez: iwona

    phil_g / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • liście z 4 kolb kukurydzianych
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • Na wypełnienie:
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 marchewki

Opis przygotowania

Liście z kolb kukurydzy sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, kminkiem i mieloną papryką chili. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na 12 cm kwadraty.
Przygotować wypełnienie: marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Groszek zielony oraz kukurydzę osączyć z zalewy i wymieszać z ugotowaną wcześniej marchewką. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na wycięte kwadraty. Całość zawinąć w sakiewki i obwinąć liśćmi z kolb kukurydzy. Wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować na parze przez 25 minut.

0 komentarzy