Enchiladas

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g karczochów w zalewie
  • 20 g sera feta
  • 4 pomidorki cherry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Pomidory oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Karczochy osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, dodać do niego pokrojone karczochy, wlać 2,5 szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowane odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączona z zalewy czarną fasolę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać połamane na drobne kawałki placki tortilli, smażyć do czasu, aż zmięknie, po czym ściągnąć i dodać do całości. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry pomidorki cherry oraz pokruszony drobno ser feta. Wszystko polać jogurtem, sosem chilli i skropić sokiem z limonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy