Babeczki czekoladowe z mandarynkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 6 małych mandarynek
  • 2 łyżki posypki cukierniczej (patyczki, dwa kolory)
  • Na krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mielonej kawy Tchibo
  • Na ciasto:
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 25 g czekolady do picia na gorąco
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka letniego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Mandarynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i dokładnie obrać ze skóry.
Przygotować ciasto: do miski wlać roztopione masło, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i miksować mikserem przez 3 minuty. Po tym czasie wlać letnie mleko i wsypać czekoladę do picia, nie przerywając miksowania. Następnie wbić do tego jajka, wsypać mąkę, proszek i szczyptę soli. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 25 minut, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem, kakao oraz kawą na jednolitą masę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki
Całość posypać posypką cukierniczą i udekorować mandarynkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy