Kulki ryżowo-sezamowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kulki ryżowo-sezamowe

    Dodane przez: arek

    Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 szklanki sezamu
  • sól

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Do gorącego, ugotowanego ryżu wsypać sezam i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki, przełożyć je na talerz i polać ciemnym sosem sojowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy