Pot de crème

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1740
Pot de crème
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżka ciemnego rumu

Opis przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Mleko wymieszać ze śmietaną w rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu (nie gotować). Gorące mleko z wymieszaną śmietaną ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do drugiego rondla i razem z rumem rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną czekoladę ściągnąć z ognia, dodać do niej roztarte żółtka oraz ubitą pianę z białek i razem wymieszać. Do wymieszanych składników wlewać stopniowo wcześniej lekko przestudzone mleko i całość ponownie dokładnie wymieszać. Następnie przelać do porcelanowych filiżanek i wstawić na 40 minut to lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów