Pot de crème

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżka ciemnego rumu

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Mleko wymieszać ze śmietaną w rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu (nie gotować). Gorące mleko z wymieszaną śmietaną ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do drugiego rondla i razem z rumem rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną czekoladę ściągnąć z ognia, dodać do niej roztarte żółtka oraz ubitą pianę z białek i razem wymieszać. Do wymieszanych składników wlewać stopniowo wcześniej lekko przestudzone mleko i całość ponownie dokładnie wymieszać. Następnie przelać do porcelanowych filiżanek i wstawić na 40 minut to lodówki.

0 komentarzy

Podobne przepisy