Przegrzebki z tofu w sosie sojowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Przegrzebki z tofu w sosie sojowym

    Dodane przez: wd2005

    roland / CC-BY 2.0

  • Przegrzebki z tofu w sosie sojowym

    Dodane przez: wd2005

    roland / CC-BY 2.0

Składniki

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g jedwabistego tofu
  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Tofu pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Przegrzebki rozmrozić, wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i dodać do pokrojonego tofu. Następnie składniki zalać gotowym sosem sojowym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy i pokrojone na drobne kawałki czarne oliwki, oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy