Przegrzebki z tofu w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2160
Przegrzebki z tofu w sosie sojowym
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g jedwabistego tofu
  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Przegrzebki rozmrozić, wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i dodać do pokrojonego tofu. Następnie składniki zalać gotowym sosem sojowym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy i pokrojone na drobne kawałki czarne oliwki, oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów