Makaron z warzywami i karambolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2064
Makaron z warzywami i karambolą
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu pszennego nitki
  • 4 marchewki
  • 2 owoce karamboli
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka tłuczonych pistacji
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić na kawałki i dodać do ugotowanej marchwi. Owoce karamboli obrać ze skóry, miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie makaron pszenny włożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Wszystko zalać sosem sojowym, posypać świeżą bazylią, tłuczonymi pistacjami oraz sezamem, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów