Makaron z sosem, grzybami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1072
Makaron z sosem, grzybami i warzywami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu casarecce
  • 200 ml jasnego sosu sojowego
  • 25 g zielonej fasolki szparagowej
  • 25 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 brokuł
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i pokroić ją na małe kawałki. Brokuła przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej paprykę i pieczarki. Dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz brokuła. Całość zalać sosem sojowym, zasypać sezamem i dusić przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i włożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów