Sałatka tajska z makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2111
Sałatka tajska z makaronem
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 25 g makaronu pszennego nitki
  • 2 marchewki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w cienką słomkę. Pokrojoną dodać połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Następnie dodać do tego pokrojoną na kawałki bazylię, szpinak, obrany oraz pokrojony drobno imbir i wsypać suszoną kolendrę. Całość zalać sokiem pomarańczowym zmieszanym z octem ryżowym, dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego naczynia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów