Ziemniaki smażone z pietruszką i miętą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ziemniaki smażone z pietruszką i miętą

    Dodane przez: wd2005

    pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • szczypta mielonej papryki czerwonej
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniak, miętę i pietruszkę umyć i osączyć z wody. Następnie pietruszkę z miętą pokroić drobno. Ziemniaki zalać 2 l wody, po czym ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, po czym oprószyć szczyptą soli, mielonej papryki i dodać do tego pokrojoną miętę z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ziemniaki się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy