Bolani z sosem jogurtowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 200 g miąższu z dyni
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Na sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podzielić na dwie części, po czym obie rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Przygotować wypełnienie: miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry. Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożony szpinak, pokrojoną dynię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Uduszone ściągnąć z ognia i wyłożyć na jedną część rozwałkowanego ciasta. Całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i dokładnie zlepić. Zlepione przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 270 st. C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos jogurtowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Potem wlać do tego jogurt naturalny, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przelać do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy