Sambal z bakłażanem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 suszone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić na kawałki. Papryczkę chili pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać po papryczki chili i dokładnie utrzeć w moździerzu na jednolitą masę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać roztarte składniki, pokrojonego bakłażana, czerwoną paprykę i pastę krewetkowa. Wszystko doprawić do smaku cukrem, pieprzem oraz solą, wlać sok z limonki i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz

0 komentarzy

Podobne przepisy