Sambal z bakłażanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1821
Sambal z bakłażanem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 suszone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić na kawałki. Papryczkę chili pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać po papryczki chili i dokładnie utrzeć w moździerzu na jednolitą masę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać roztarte składniki, pokrojonego bakłażana, czerwoną paprykę i pastę krewetkowa. Wszystko doprawić do smaku cukrem, pieprzem oraz solą, wlać sok z limonki i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów