Kurczak z pęczakiem w sosie chili

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kurczak z pęczakiem w sosie chili

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 150 ml gotowego sosu chili
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 szklanki buliony warzywnego z kostki
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kaszę opłukać pod bieżąca wodą, zalać 4 szklankami bulionu warzywnego i ugotować na sypko. Ugotowaną odparować i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, po czym oprószyć je pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone grzyby, paprykę, wlać gotowy sos chili i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie całość ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej kaszy. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy