Jabłka w syropie

arek

Autor:

Przepisów: 1711

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 12 goździków
  • 1 kg jabłek Szampion
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i zagotować. Do zagotowanych składników dodać obrane jabłka i gotować na średnim ogniu przez 10 minut (jabłek nie rozgotowywać). Potem wszystko przelać do wyparzanych wrzątkiem słoików, dodać goździki oraz cynamon, zakręcić pokrywki i włożyć do garnka zalanego do połowy wodą. Całość gotować przez 10 minut, potem słoiki wyciągnąć i przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się