Jabłka w syropie

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3820
Jabłka w syropie
jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 goździków
  • 1 kg jabłek Szampion
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i zagotować. Do zagotowanych składników dodać obrane jabłka i gotować na średnim ogniu przez 10 minut (jabłek nie rozgotowywać). Potem wszystko przelać do wyparzanych wrzątkiem słoików, dodać goździki oraz cynamon, zakręcić pokrywki i włożyć do garnka zalanego do połowy wodą. Całość gotować przez 10 minut, potem słoiki wyciągnąć i przestudzić.

0 komenatrzy