Morele w syropie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4111
Składniki:
- 3 szklanki cukru
- 2 kg moreli
- 2 l wody
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Morele umyć pod bieżącą wodą, przekroić je na polowy i usunąć pestki. Potem sparzyć je na sicie wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie sparzone owoce włożyć do czystych słoików litrowych. Do rondla wlać 2 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całością zalać owoce w słojach. Wszystko dobrze zakręcić, włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody słoiki gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z wody i przestudzić.
Komentarze (0)