Tapas z sosem majonezowo-paprykowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 5 g orzeszków pinii
  • 2 białka jajek
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 15 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 łyżki cieplej wody
  • szczypta soli
  • Na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego pokrojone drobno masło, wlać 2 łyżki ciepłej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć kubkiem krążki. Na wycięte krążki przełożyć plastry szynki parmeńskiej, po czym całość nakryć kolejnym krążkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zlepione składniki wysmarować białkiem jajka i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, potem wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: majonez zmieszać z ostrą mieloną papryką. Połowę orzeszków pinii rozgnieść w moździerzu razem z obranym czosnkiem i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na upieczone ciasto. Przed podaniem posypać pozostałą połową orzeszków pinii.

0 komentarzy

Podobne przepisy