Polędwica w winie z ziemniakami i fasolą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wlać do nich 1 łyżkę jogurtu naturalnego (resztę pozostawić do polania mięsa), po czym razem ubić na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, umyć, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać odcedzoną fasole i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Mięso umyć i podzielić na porcje. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i natrzeć nim porcje mięsa. Oprószyć je pieprzem oraz solą, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Do mięsa dodać masło, a gdy się stopi - wlać do tego wino i całość dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia mięso podlewać wytworzonym sosem z duszenia. Gotowe mięso wyciągnąć z piekarnika i dodać do pozostałych składników. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać jogurtem naturalnym.

0 komentarzy

Podobne przepisy